23948sdkhjf

Ny upptäckt tyder på långsiktigt försvar mot covid-19

Även en mild covid-19-infektion får kroppen att producera antikroppar mot sars-cov-2-viruset för en lång tid framåt, enligt en amerikansk studie.

Det är forskare vid bland annat Washington University School of Medicine som i en studie, publicerad i Nature, konstaterar att långlivade plasmaceller aktiveras vid en infektion och börjar producera antikroppar.

– Det här är goda nyheter, eftersom det antagligen innebär att alla som har haft covid inte blir lika sjuka nästa gång, säger Marcus Buggert, forskare på Centrum för infektionsmedicin vid Karolinska institutet i Huddinge, till nyhetsbyrån TT.

Dessa långlivade plasmaceller finns i benmärgen där de producerar låga nivåer av antikroppar som inte går att hitta med en vanlig antikroppstest.

– De här cellerna kan leva i 60 eller 70 år och är en del av vårt långsiktiga immunförsvar. Att de aktiveras av en infektion är bra, eftersom det kan innebära att man endast får milda symtom, eller blir helt asymtomatisk, om man utsätts för smittan en gång till, säger Marcus Buggert.

Marcus Buggert är en av talarna vid Life Science Swedens event Bioscience 2021 som genomförs den 10 november på Karolinska institutet. Mer information finns här.

En intervju med Marcus Buggert finns att läsa här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063