"En viktig mötesplats för en viktig bransch"
The Future of Swedish & Danish Life Science arrangerades för tioende gången i Lund förra veckan av Life Science Sweden i samarbete med Medicon Village och Medicon Valley Alliance.
Life Science Swedens chefredaktör Samuel Lagercrantz var på plats.
Hur var kongressen?
– Folk var väldigt glada över att träffas igen. Det här är en viktig mötesplats för en viktig bransch. Här träffas både små och stora aktörer inom biotech, medtech, big pharma, konsultbolag, kontraktsforskningsbolag – hela ekosystemet inom life science. Det fanns en stor vilja att utbyta kunskap och erfarenheter för att nå målet: att så snabbt som möjligt få fram bättre läkemedel, diagnostik och medicinteknik som är till nytta för patienter.
Så hur mår svensk och dansk life science?
– Den är full av liv och energi, att döma av kongressen. Det gäller Medicon Valley, där eventet hölls, men märktes även bland deltagare från övriga landet och internationellt som var med digitalt. Det var intressanta presentationer, och det visade sig att många bolag i branschen går bra trots – eller i vissa fall på grund av – pandemin. För andra företag i sektorn har pandemin däremot inneburit en tuff utmaning.
Kan du nämna några programpunkter som stack ut?
– Alla talare var faktiskt riktigt spännande att lyssna på. Några som jag kan nämna är föredraget av Magnus Corfitzen, vd på Ascelia Pharma, om att bygga företag i världsklass. Vi hade en spännande paneldebatt om kliniska prövningar med bland annat deltagande från Lif och en annan väldigt uppskattad paneldiskussion om internationella investeringar i Medicon Valley. Anna Törner och Jens Hansson, medgrundare respektive tf vd på SDS Life Science, höll en underhållande och givande presentation om vad biotech-företag kan tänka på för att locka investerare.
Du inledningstalade. Vad var ditt fokus?
– Förutom att uppmärksamma att kongressen hölls för tioende gången talade jag om precisionsmedicin och vilket enormt paradigmskifte vi befinner oss i just nu. Samtidigt som gentekniken medför en mängd etiska frågeställningar ser vi hur den helt förändrar förutsättningarna för att hitta rätt behandling till varje individ. Precisionsmedicin var också en av konferensens teman samt är tema för nästa nummer av Life Science Sweden som når prenumeranterna om en vecka.
Pandemin är inte över. Hur gjorde ni för att coronasäkra eventet?
– Det har varit en väldigt viktig fråga för oss och vi har tidigare under året och förra året ställt om samtliga av våra kongresser till att vara digitala. Den här gången välkomnade vi även deltagare fysiskt, men behöll möjligheten att följa kongressen online. Vi följde de rekommendationer som finns för att kunna genomföra mötet på ett så smittsäkert sätt som möjligt.
För anmälda deltagare finns nu talarpresentationerna tillgängliga att se online. Det går även att registrera sig i efterhand för den som vill se programmet på kongressen digitalt.
Artikeln är en del av vårt tema om The Future of Swedish & Danish Life Science.