23948sdkhjf

Öppet brev från ryska forskare har avpublicerats

De krävde ett slut på kriget mot Ukraina, men nu har den nya ryska censurlagen gjort att det öppna brevet från ryska forskare och vetenskapsjournalister har tagits bort från den vetenskapliga tidskriften Troitskij Variant. Underskrifterna finns dock kvar som en påminnelse.

Den 5 mars trädde den nya censurlagen i kraft i Ryssland, som bland annat förbjuder användningen av ordet krig som beskrivning av det regimen hävdar är en "särskild militär operation" i Ukraina. Överträdelse kan ge upp till 15 års fängelse.

Därmed avpublicerades det öppna brev, som Life Science Sweden tidigare skrivit om, som ryska forskare och vetenskapsjournalister skrivit på den ryska vetenskapliga tidskriften Troitskij Variant. 

Listan med underskrifter finns dock kvar på Troitskij Variant där brevet publicerades den 24 februari. En rysk forskare, som Forskning och Framsteg har pratat med och som själv skrivit under brevet, anser att det är viktigt att brevets budskap finns kvar på nätet, men är själv orolig för att återvända till Ryssland om inga radikala förändringar sker.

Brevet fick snabbt tusentals underskrifter och nu finns över 7750 namn under texten där brevet tidigare låg. Istället för brevet förklarar Troitskij Variant sitt beslut. 

Bland annat står det att det inte fanns något olagligt i texten, men i och med den nya lagstiftningen har man valt att ta bort brevet. Däremot är det viktigt för de som har skrivit under brevet att deras namn står kvar så att människor ser att de inte är tysta.

Tidskriften skriver också att brevet lätt går att hitta med en sökning på nätet för den som vill läsa det.

Ryssland krig mot Ukraina har i högsta grad påverkat den akademiska forskningen i hela världen. Ukrainska universitet har tvingats stänga.

Life Science Swedens rundringning till svenska universitet visar att de nu avslutar sina samarbeten med ryska och belarusiska statliga institutioner. Lunds universitet gör sig också redo att ta emot forskare från Ukraina. 

Och sent igår kväll skapade Stiftelsen för Strategisk Forskning en utlysning på 30 miljoner kronor för ukrainska forskare.  

– För mig personligen är det inte söktrycket som driver mig, utan det är att ge en möjlighet till oskyldigt utsatta människor. Vi har gjort riktade satsningar förut, men Ukrainasatsningen är något mycket mer. Det här kan innebära en existentiell grund för akademisk frihet, sa Lars Hultman, vd för SSF till Life Science Sweden

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.371