23948sdkhjf

Patientföreträdare: Inrätta ett nationellt kunskapscentrum om postcovid

Vågen med omikron riskerar att öka antalet personer med långtidssymtom av covid-19 och myndigheternas bevakning av kunskapsutvecklingen om postcovid är otillräcklig, enligt en debattartikel.

Fallen av covid-19 som sker till följd av infektion med omikronvarianten av viruset riskerar att öka antalet personer med långtidssymtom, framför Lisa Norén, specialistläkare och medlem i Läkare till läkare (läkare med postcovid) och Åsa Kristoferson Hedlund, ordförande i Svenska Covidföreningen, i en debattartikel i Aftonbladet. De konstaterar också att en inte obetydlig andel av de som drabbas kommer att utveckla mycket långvariga och funktionsnedsättande symtom.

Debattörerna framhåller att det i andra länder görs större insatser för att bevaka utvecklingen inom postcovid än i Sverige:

”Finlands regering har konstaterat att postcovid riskerar att bli landets största folksjukdom, och tillsatt en expertgrupp som följer kunskapsutvecklingen om postcovid. I Tyskland säger hälsominister Lauterbach (som är läkare och professor i epidemiologi) att postcovid kommer att bli en av de viktigaste kroniska sjukdomarna framöver. Då ingen svensk myndighet bevakar frågan blir det dock – precis som under första vågen – upp till patienterna själva att slå larm”, skriver de.

Lisa Norén och Åsa Kristoferson Hedlund vill se ett nationellt kunskapscentrum om postcovid. På så vis skulle ny kunskap snabbare kunna implementeras i vården och utgöra underlag för beslutsfattare. De anser också att den nationella pandemiersättningen även bör omfatta vård av postcovid.

”Hur gärna vi än vill lägga pandemin bakom oss så är virusets konsekvenser något vi som samhälle kommer att behöva hantera under en lång tid framöver”, skriver de.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078