23948sdkhjf

Domen mot Paolo Macchiarini överklagas

I tingsrätten dömdes Paolo Macchiarini till villkorlig dom för vållande av kroppsskada i ett fall, men friades på den allvarligare åtalspunkten grov misshandel. Nu överklagar åklagarsidan till hovrätten.

Paolo Macchiarini åtalades för grov misshandel av tre personer som fått syntetiska luftstrupar inopererade. Åtalet mot den idag 63-årige Macchiarini gäller de operationer han utförde på tre patienter under åren 2011-2012, då han var anställd vid Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset. Han dömdes i Solna tingsrätt för vållande av kroppsskada i ett av fallen, något Life Science Sweden tidigare skrivit om. 

Nu överklagas domen av överåklagare Mikael Björk, i samråd med chefsåklagare Jim Westerberg och seniora åklagaren Karin Lundström-Kron till hovrätten. I överklagandet yrkar åklagarna på att Macchiarini ska dömas för tre fall av grov misshandel eller, i andra hand, vållande till kroppsskada, grova brott, till fängelse.

Jag anser att den tilltalade har gjort sig skyldig till ett risktagande av allvarligt slag gällande alla tre målsägande. Det har i samtliga fall varit fråga om ingrepp som skett i strid med vetenskap och beprövad erfarenhet. Det finns vidare en lång rad omständigheter som tydligt visar att ingreppen handlat om forskning, vilket framkommit genom den av oss åberopade bevisningen. Det framstår i mina ögon som tydligt att det har varit fråga om helt lagstridiga mänskliga experiment och påföljden bör bestämmas till ett långvarigt fängelsestraff med tanke på brottslighetens art och höga straffvärde, säger överåklagare Mikael Björk, i ett pressmeddelande.

Solna tingsrätt hänvisade i sin dom till brottsbalkens nödparagraf, vilket åklagarna motsätter sig.

– De tre målsägande har enligt oss inte befunnit sig i nöd i brottsbalkens mening. För att en handling ska anses vara nödvändig för farans undanröjande bör det rimligen krävas att handlingen i fråga med viss grad av sannolikhet kan undanröja den hotande faran. En helt obeprövad metod som innebär att ett livsviktigt organ ersätts med ett plaströr kan inte påstås vara av sådant slag, säger chefsåklagare Jim Westerberg i pressmeddelandet.

– Jag anser att den åberopade bevisningen med överväldigande styrka talar för att det inte vid något av de tre tillfällena har funnits en rätt så närstående fara för att de tre målsägandena skulle avlida. Ett av många tydliga exempel på detta är att de syntetiska luftstruparna har hunnit att tillverkas i Storbritannien och USA för att därefter transporteras till Sverige inför de planerade ingreppen, säger senior åklagare Karin Lundström-Kron i pressmeddelandet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.099