23948sdkhjf

Thomas Eldered köpte en tablettfabrik och skapade ett eget imperium

Det är 1995 och Thomas Eldered är chef för en av Pharmacias fabriker i Stockholmsområdet då den svenska läkemedelsjätten efter ett uppköp beslutar att tillverkningen ska flyttas utomlands. Risken är överhängande för att den 34-årige Thomas snart står utan jobb. Men istället blir det startskottet för en av de största framgångssagorna inom svensk life science.

Life Science Sweden träffar Thomas Eldered på hans riskkapitalbolag Flerie Invests kontor på Skeppsbron i Gamla stan i Stockholm. Det är en varm sommardag strax före semestern och han har nyligen presenterat styrelsen för det relativt nystartade läkemedelsföretaget Northx Biologics som ska producera avancerade biologiska läkemedel på uppdrag av svenska och internationella biotechbolag.

En av styrelsemedlemmarna är Lars Backsell. Han är precis på väg ut från det tjusigt men sparsamt funkisinredda kontoret.

– Lars har varit och hälsat på. Det var mycket uppskattat, säger Thomas innan vi slår oss ner i ett av rummen.

Thomas Eldered och Lars Backsell har följts åt i det som varit deras livs viktigaste affärsprojekt. Tillsammans har de fått motta utmärkelser både från Kungliga Patriotiska Sällskapet och från EY Entrepreneur of the Year. Deras affärsresa startade i en fabrik med cirka 130 anställda. När de långt senare sålde sitt företag hade det 9 000 anställda i tio länder och distribuerade produkter till mer än 100 olika marknader.

Vi hoppar tillbaka till 1995. Thomas Eldered är utbildad civilingenjör med examen från Linköpings universitet och är sedan några år tillbaka platschef för en fabrik. Anläggningen finns i Årsta i södra Stockholm och ägs av den dåvarande läkemedelskoncernen Pharmacia, Sveriges vid tidpunkten största läkemedelsbolag vid sidan av dåvarande Astra.

Det var väl ungdomlig optimism som gjorde att vi startade Recip

Ett par år tidigare har Pharmacia gjort ett större förvärv i Italien och nu har koncernledningen kommit fram till att fabriken som Thomas Eldered är chef för ska läggas ner och produktionen ska flyttas till Italien. Thomas Eldered känner inte Lars Backsell särskilt väl, men de två har haft en del jobbkontakt eftersom Lars är chef för Pharmacias egenvård som tillverkar en del av sina läkemedel i den nedläggningshotade fabriken.

Men det är inte bara fabriken som Pharmacias ledning har oroväckande planer för. Egenvården står inför stora omstruktureringar och även Lars tjänst är i fara.

– Jag och Lars diskuterade mycket och kom fram till att vi skulle föreslå för Pharmacia att få köpa anläggningen i Årsta. Det var en möjlighet för oss att skapa något nytt och det skulle lösa en del problem åt Pharmacia, framför allt skulle de slippa säga upp personal.

Förutom att övertyga Pharmacia om att få köpa fabriken behövde de två få ett stort banklån. Även det lyckades de med.

Men det hördes skeptiska röster. De båda entreprenörerna saknade en långsiktig plan för affärsverksamheten. Dessutom saknade fabriken alla resurser som Pharmacias tidigare huvudkontor hade erbjudit: marknadsföring, it-support, administration med mera. En del tyckte helt enkelt att det hela lät vanskligt och att det var säkrare att stanna på det svenska storföretaget Pharmacia.

– Men det var Pharmacia som blev uppköpt och flyttade utomlands, medan vi blev kvar i Sverige och expanderade, konstaterar Thomas Eldered inte helt utan stolthet.

Thomas Eldered

Ålder: 61.
Familj: Fru och två vuxna barn.
Från: Sundsvall.
Bor: Nacka utanför Stockholm.
Utbildning: Civilingenjör med inriktning mot industriell ekonomi vid Linköpings universitet.
Aktuell: Styrelseordförande i Northx Biologics och grundare till investeringsbolaget Flerie Invest.
Senast lästa bok: Det fallna imperiet av Martin Kragh. ”Intressant läsning som ger en bild av varför det har blivit som det har blivit i Ryssland.”
Senast sedda film/serie: ”Ser rätt sällan på serier. Kanske ska gå och se nya Topgun”.
Måtto: ”Man kan mer än man tror. Det gäller inte bara mig själv utan även andra.”
Intressen: ”Familjen, fjällvandring och skidåkning. Jobbet är också kul och jag har alltid ägnat mycket tid åt det.”
Smultronställe: Svenska fjällen.

Trots att det fanns orosmoment valde de allra flesta anställda att stanna kvar i fabriken och jobba på Eldereds och Backsells nya företag som fick namnet Recip. De första åren var planen att tillverka läkemedel på uppdrag av Pharmacia, vad de sedan skulle göra var ännu oklart.

– Vi hade ett antal idéer, men det visade sig snart att de inte fungerade så bra. I några fall var vi för tidigt ute, säger Thomas Eldered.

Han berättar att han och Lars Backsell trodde att apoteksmonopolet skulle tas bort och att
de byggde idéer kring det. Men det kom att dröja många år till dess att apoteksmarknaden omreglerades och det tilläts privata apotek så de planerna fick de skrota.

De initiala uppdragen åt Pharmacia gav de två entreprenörerna tid att tänka efter och att pröva sig fram. De startade en forskningsavdelning och utvecklade egna produkter, både traditionella läkemedel, receptfria läkemedel och receptbelagt. Den första egna produkten de tillverkade var ett kosttillskott med folsyra.

På frågan om vilket som är Thomas Eldereds måtto svarar han först att han inte har något, men efter en kort tankepaus säger han.

– Man kan mer än man tror. Det är mitt måtto som har varit vägledande för mig under hela mitt yrkesliv. Det gäller inte bara mig utan även andra.

Han berättar att det var en stark uppslutning bland de anställda på Recip redan från start och att alla hjälptes åt, också med uppgifter som ingen på fabriken hade utfört tidigare. Det gällde sådant som huvudkontoret hade skött, till exempel marknadsföring. Både han själv och de anställda kunde och klarade mycket mer än de hade trott.

– Det var fantastiskt roligt att se hur hela organisationen tog sig an uppgiften med stor entusiasm när vi startade 1995. Självklart fanns det sådant som kunde ha gjorts bättre, men på det hela var det väldigt spännande att se att ger man medarbetare befogenheter att lösa
uppgifter lyckas de påfallande ofta göra det på något sätt. Det har varit en princip vi har haft
med oss hela tiden. När jag lämnade förra året var vi 9 000 anställda och hade tillverkning i tio länder och ändå försökte vi organisera verksamheten så att våra dotterbolag skulle ha ett liknande koncept som det vi hade 1995 när vi startade, alltså att ge människor mycket ansvar att göra sådant de inte gjort förut. Och det har tagits emot väldigt väl.

De första åren med Recip funderade Thomas Eldered och Lars Backsell mycket på sin affärsstrategi.

– Ett av våra utvecklingsspår var tanken att nu har vi tillverkat läkemedel på uppdrag av Pharmacia och att det kanske finns fler läkemedelsföretag som vill få hjälp med tillverkningen.

Det visade sig snart att de var rätt ute. Just tillverkning på uppdrag av andra läkemedelsbolag var ett vinnande koncept och de två grundarna tog så småningom beslutet att fokusera helt på det och sälja sin affärsenhet för egna produkter. År 2007 gjorde de det och bytte samtidigt namn till Recipharm.

Både Lars och jag såg fram emot att fortsätta vara engagerade i Recipharm, men av olika skäl kom det inte att bli så

När Recip började med kontraktstillverkning av läkemedel var det inte alls lika utbrett som det är idag. Företaget blev pionjärer inom området och har sannolikt en del i att kontraktstillverkning inom life science har utvecklats till en helt egen bransch.

Från det att Recip startade år 1995 till namnbytet år 2007 hann mycket hända i svensk life science. Pharmacia slogs redan samma år som Recip grundades ihop med amerikanska Upjohn och köptes så småningom helt av Pfizer.

Astra slogs 1999 ihop med brittiska Zeneca och huvudkontoret flyttade från Södertälje till
London. Men Recip stannade kvar i svensk ägo och växte och växte. År 2014 börsnoterades Recipharm och fick många nya delägare, men grundarna var fortfarande de största ägarna.

Först i fjol – efter 26 år – lämnade de två grundarna sitt företag. Det efter att tillsammans med riskkapitalbolaget EQT ha lagt ett bud på Recipharm som värderade hela bolaget till nästan 25 miljarder kronor. Köpet genomfördes i början av 2021.

– Både Lars och jag såg fram emot att fortsätta vara engagerade i Recipharm, men av olika skäl kom det inte att bli så och numera har vi båda lämnat företaget helt i EQT:s händer och det kanske är lika bra det.

Är det en slump att Thomas Eldered blev entreprenör? Ja, lite av en tillfällighet var det, medger han och tillägger:

– Jag har alltid varit road av att skapa och bygga upp, men jag såg inte detta framför mig innan det hände. Tillfället dök upp och jag och Lars såg att vi kunde göra något tillsammans. Det kom i ett läge då vi inte hade särskilt mycket att förlora. Hade vi inte satsat hade vi sannolikt stått utan jobb. Det var väl ungdomlig optimism som gjorde att vi startade Recip.

Thomas Eldered växte upp i Sundsvall. Hans pappa arbetade som anställd i skogssektorn och hans mamma var undersköterska. Thomas bodde kvar i Sundsvall fram tills det blev dags för värnplikten, som han gjorde inom flygvapnet med stationering på Frösön i Jämtland. Han är inte särskilt intresserad av att tala om barndomen eller något annat privat utan byter raskt ämne när sådant kommer på tal.

Men han har på senare tid fått en ny koppling till barndomsstaden Sundsvall, så som styrelseordförande i Northx Biologics, läkemedelsföretaget som ska sätta Medelpad på kartan som en viktig life science-region. Företaget samarbetar med statliga Vinnova som har
fått i uppdrag av regeringen att etablera en innovationshubb utanför Sundsvall. Regeringen var mäkta stolt när satsningen presenterades tillsammans med Thomas Eldered på en presskonferens förra året.

Numera driver Thomas Eldered investeringsfirman Flerie Invest. Northx är en av företagets större investeringar. På kontoret i Gamla Stan finns fem anställda och utöver det finns ett antal personer knutna som rådgivare.

Vilka kriterier har ni för att investera?

– Det ska vara något som vi begriper. Vi håller oss bara till life science och i princip bara till läkemedel eller support av läkemedel. Det är nya intressanta terapier, biologiska läkemedel och andra spännande projekt.

Artikeln är en del av vårt tema om Intervju.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.114