23948sdkhjf

Karolinska inrättar titel för särskilt framstående överläkare

En titel behövs för särskilt framstående läkare, anser Karolinska universitetssjukhuset som nu inrättar ett nytt uppdrag: universitetssjukhusöverläkare.

Den något tungvrickande titeln ska vara förbehållen läkare som utmärkt sig  utöver det vanliga i sitt kliniska arbete med patienterna och som arbetar med såväl vård som forskning och utbildning.

– Karolinska universitetssjukhuset ska ligga i framkant. Det här är ett sätt att vässa vår kliniska spets genom att attrahera och behålla de bästa medarbetarna, säger Annika Tibell, FoUUI-direktör på Karolinska universitetssjukhuset, i ett pressmeddelande.

Universitetssjukhusöverläkare ska fungera som handledare för andra läkare med specialistkompetens och hjälpa till med deras vidareutbildning.

För att kunna bli aktuell för uppdraget krävs bland annat att man ska vara överläkare, att det ska ha gått minst sju år efter specialistexamen, att man har klinisk spetskompetens inom verksamhetens högspecialiserade uppdrag och har minst två anställningsår vid Karolinska universitetssjukhuset. Uppdraget är tvåårigt.

– På Karolinska kommer en universitetsöverläkare att ha ett särskilt ansvar för sina läkarkollegors vidarebildning. Medarbetarnas livslånga lärande är avgörande för att Karolinska universitetssjukhuset ska förbli i den internationella kunskapsfrontlinjen, säger Annika Tibell.

Karolinska är inte först i landet med att inrätta titeln universitetssjukhusöverläkare. På Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg den funnits sedan 2011, enligt Västra Götalandsregionen.

Artikeln är en del av vårt tema om Jobb & karriär.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.121