23948sdkhjf

“Vi har fått en kraftsamling kring den nationella life science-strategin”

Life Science Sweden vill veta mer om Jenni Nordborg och ställer frågor om hennes nya jobb, varför hon blev kemiingenjör och vem som är hennes förebild.

Jenni Nordborg är uppvuxen i det småländska småföretagarsamhället Anderstorp i Gnosjöregionen. Hon utbildade sig till civilingenjör på Chalmers i Göteborg, därefter doktorerade hon i kemi vid samma lärosäte. Hon har startat tech-företag, varit chef för Vinnovas avdelning för hälsa och ledde från 2018 fram till årsskiftet regeringens Life science-kontor.

I början av det här året tillträdde hon en nyinrättad tjänst som chef för internationella relationer på Lif – De forskande läkemedelsföretagen.

Vad innebär ditt nya jobb?

– Jag jobbar med samverkan för läkemedelsutveckling och life science i stort. Både med forskning, innovation, produktion och implementering i en internationell kontext. Under det här halvåret blir det mycket fokus på det svenska ordförandeskapet i EU för mig och de aktivitet som vi på Lif arrangerar i samband med det.

Du har under fyra år lett regeringens Life science-kontor. Vad är du mest stolt över från den tiden?

– Att vi har fått till en kraftsamling kring den nationella life science-strategin och fått upp de viktiga frågorna om hälsodata, precisionsmedicin och konkurrenskraft på den nationella agendan. Jag är också stolt över vårt internationella arbete och samförståndsavtalet med Storbritannien.

Vad är du mindre nöjd med?

– Jag tycker att det är frustrerande att saker måste ta sådan tid. Vi behöver öka tempo, kanske särskilt i frågan om hälsodata. Här har Sverige mer att göra.

Varför utbildade du dig en gång i tiden dig till kemiingenjör?

– Jag älskar naturvetenskap och har alltid tyckt om att arbeta med problemlösning. Och så kommer jag från en företagarfamilj.

Vad var det för företag de drev?

– Det var en firma hemma i Anderstorp som tillverkade skruvar och muttrar. Den hette ”Nitfabriken Vulkan AB” och var ett väldigt ingenjörsmässigt företag samtidigt som det var ett typiskt småländskt bolag på det sättet att det var högt fokus på produktion, men också på gemensamma lösningar. Min morfar och hans syskon grundade firman. Mamma var ägare och pappa var vd.

Vem är din förebild?

– Personer som kan få ihop olika perspektiv.

Kan du säga en person som lever upp till det?

Ann-Marie Wennberg Larkö som under de senaste åren varit sjukhusdirektör på Sahlgrenska universitetssjukhuset, men nu lämnar den posten. Hon får med alla perspektiv i sitt jobb och sätter alltid innovation och forskning i förarsätet.

Vad saknar du med ditt tidigare jobb som life science-samordnare?

– Jag saknar mitt team och vårt gemensamma dagliga arbete.

Vad saknar du inte?

– Att inte alltid kunna vara helt tydlig med vad jag tycker och tänker i life science-frågorna.

Vilket är ditt bästa arbetsredskap?

– Samtal och teamarbete.

Vad blev du senast arg över?

– Kriget i Ukraina och det oerhörda lidande som det orsakar.

När skrattade du senast?

– I morse på vårt morgonmöte på Lif. Jag skrattar ofta och det var i ett samtal som inte handlade om något särskilt. Jag tror att vi pratade om hur utmanande det kan vara när agendan inte är lika fulltecknad som den alltid har varit. Det är både en möjlighet och en utmaning.

Artikeln är en del av vårt tema om Intervju.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094