Ta det med en nypa salt!
– Sverige och övriga världen ligger långt ifrån WHO:s mål om att minska saltet med en tredjedel till 2025. Det är tydligt att vi måste göra mer för att nå målen, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.
WHO menar att om saltmängden i mat minskas med en tredjedel, skulle sju miljoner liv kunna räddas till 2030. I nuläget har nio länder en plan för hur en sådan minskningen skulle kunna se ut. Sverige är inte med på den listan.
Enligt WHO skulle länder kunna satsa på att bland annat
• sänka saltinnehållet i livsmedel
• införa gränser på hur mycket salt ett livsmedel bör innehålla
• tydligt ange saltinnehållet i ett livsmedel på livsmedlets förpackning
• införa krav på ett begränsat saltinnehåll vid upphandling av offentliga måltider
• genomföra kampanjer i massmedia för att få befolkningen att äta mindre salt.
Livsmedelsverket fick år 2020 ett regeringsuppdrag att undersöka och skapa förutsättningar för en överenskommelse i livsmedelsbranschen om att sänka salt- och även sockerhalten i livsmedel. Uppdraget ska slutredovisas i början av 2024.