23948sdkhjf

Pengar och support på önskelistan

I senaste Scanbaltrapporten identifierar organisationen fem huvudområden för att förbättra förutsättningarna inom life scienceindustrin i länderna kringa Baltikum. -Självklart siktar vi högt, säger Scanbalts generaldirektör Peter Frank.
Den enskilt viktigaste frågan är att få in mer och fungerande finansiering i regionen. Det handlar om både regionalt och nationellt stöd till branschen, enligt rapporten.

- EUs ramprogram, såsom Competitiveness and Innovation framework Programme, CIP, räcker inte. Det är krångligt att söka och stor risk att man inte får något för sina ansträngningar, säger Peter Frank.

Enligt rapporten The Baltic Sea Region to Strengthen Smart Growth saknar den baltiska regionen också en grundläggande infrastruktur för finansiellt stöd över gränserna när det gäller forskning, utveckling, innovation och utbildning. Scanbalts förslag är att inrätta en sådan infrastruktur, med hjälp av både offentlig och privat finansiering. Som en del av förslaget finns Scanbalt Academy, som i arbetet med infrastrukturen skulle representera den högre forskningen i regionen och fungera som rådgivare. Peter Frank tycker däremot att de nationella programmen fungerar bättre, med avseende på det administrativa. Däremot finns det inte tillräckliga medel i de programmen.

- De nationella programmen är bra i sina upplägg, men de behöver bli bättre på att samarbeta över gränserna, säger Peter Frank.

Scanbalt och Bridge Baltic Sea Region Innovation Council föreslår åtgärder för att gynna den framtida utvecklingen inom life science i regionen. Inom två av de fem områden som rapporten identifierar, adresserar organisationen beslutsfattare och andra aktörer som inte behöver vara direkt kopplade till Scanbalt. På övriga tre punkter redogör Scanbalt för hur de själva ska arbeta för att till fullo utnyttja möjligheterna med life science i regionen.

- Vad vi själva inom Scanbalt kan göra är en viktig punkt i rapporten, säger Peter Frank.

För att gynna entreprenörskap kommer organisationen att strukturera sitt arbete enligt en modell kallad Scanbalt Modular Shared Business Support and Service, SMS-BSS. De vill bland annat starta en gemensam arbetsgrupp för intellectual property, IP. Life science och bioteknik är områden med stora mått av specialkunskaper. Branschen är därför beroende av fungerande samarbeten och/eller outsourcing. För att stärka nätverken inom branschen vill Scanbalt arbeta vidare med sina etablerade IP Knowledge Network-Model.

- Vi vill också ta ytterligare ett steg i att utveckla vår klusterverksamhet och våra supportfunktioner, säger Peter Frank.

I rapporten lyfter Scanbalt frågan hur regionens konkurrensmöjligheter ska förbättras, genom att jobba med smart growth och lönsamt ekotänk. Bland annat förespråkar organisationen att utbildningsväsendet ska jobba med den så kallade Göteborgsmodellen eller ESD, Education for Sustainable Development. Scanbalt vill se mastersprogram inom eco-innovation och biovetenskaper och väva in bioetiskt tänkande i utbildningarna. Rapporten innehåller förslag på stöd för att utveckla idéer till lönsamma innovationer, som en viktig punkt. För att stärka nya forskare vill Scanbalt se ledarskapsutbildning för forskare.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063