23948sdkhjf

Orexo stämmer Actavis

Uppsalabolaget har inlämnat en stämningsansökan mot Actavis för patentintrång avseende Abstral i USA.
Ansökan har inlämnats till United States District Court i District of New Jersey.

Stämningen sker med anledning av att Actavis inlämnat en registreringsansökan för ett nytt läkemedel, en så kallad Abbreviated New Drug Application (ANDA). Actavis vill marknadsföra och sälja generiska versioner av Abstral (fentanyl) innan Orexos amerikanska patent löper ut.

De patent som finns registrerade hos den amerikanska läkemedelsmyndigheten har patentutgång i september 2019. Galena Biopharma äger och marknadsför idag Abstral i USA.

I och med stämningsansökan är FDA förhindrat att godkänna Actavis ANDA-ansökan i 30 månader, alternativt till dess att en domstol finner att patenten är ogiltiga eller att Actavis produkt inte gör intrång på patenten.

– Läkemedlet Abstral har betydande marknadspotential i USA och ANDA-ansökan för generiska kopior kommer inte som en överraskning. Vi har fullt förtroende för styrkan i våra patent som idag finns registrerade hos FDA och avser att tillsammans med vår samarbetspartner Galena kraftfullt försvara våra rättigheter, säger Nikolaj Sørensen, vd och koncernchef i Orexo, i ett pressmeddelande.

Abstral är godkänd för behandling av genombrottssmärta och baseras på Orexos egna sublinguala (under tungan) drug delivery-teknologi. Bolagets huvudkontor finns i Uppsala.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063