23948sdkhjf

Han är Årets farmaceut – för upptäckt av ny antibiotikatyp

Apotekaren Anders Karlén, professor vid institutionen för läkemedelskemi vid Uppsala universitet, har utsetts till Årets farmaceut för sitt arbete med att ta fram en ny typ av antibiotika.

Utmärkelsen delas ut av fack- och professionsförbundet Sveriges farmaceuter, som beskriver den nya antibiotikatypen som ett viktigt steg i kampen mot antibiotikaresistens.

”Detta genombrott stärker Sveriges position inom farmaceutisk forskning och utveckling, och understryker den viktiga roll som farmaceuter spelar i att förbättra folkhälsan”, står det bland annat i prismotiveringen.

Anders Karlén och hans forskarkollegor har upptäckt en molekyl som visar aktivitet mot ett visst protein som många gramnegativa bakterier – bland annat de multiresistenta Escherichia coli och Klebsiella pneumoniae – använder för att syntetisera sitt yttersta skyddslag. Substansen har prövats med framgång i musmodeller.

”Det har inte kommit några nya antibiotika mot gramnegativa bakterier sedan 1970-talet och därför är detta fynd så viktigt”, skriver förbundsstyrelsen, som utser pristagarna utifrån de kandidater som nominerats.

Förbundet har även utsett Årets farmacistudent, en utmärkelse som går till Maryam Mahmood, som nyligen börjat andra året på apotekareprogrammet vid Göteborgs universitet och även är vice ordförande i apotekarnas utbildningsråd och ledamot i Sahlgrenska Akademins studentkår.

Enligt motiveringen har hon på kort tid framgångsrikt lyft apotekarstudenternas röst.

”Hon har blivit en trygg punkt för sina medstudenter, som ofta vänder sig till henne för råd och stöd. Hennes driv och engagemang har inspirerat många apotekarstudenter och förbättrat deras situation, vilket bidrar positivt till farmacibranschen” skriver förbundsstyrelsen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.345